Uncategorized

Cum obtinem certificatul forestier FSC pentru firma noastra?

De multe ori am putut vedea pe diverse produse lemnoase un simbol al certificarii FSC. Certificarea forestiera se realizeaza printr-un audit complex, in urma caruia se ofera un certificat ce atesta ca o zona forestiera sau un proces are toate normele impuse de FSC, standardul international de management responsabil al padurilor.

In momentul in care are certificatul FSC, o firma sau o institutie are un acces facil la comercializarea materiei brute, lemn sau a produselor finite obtinute, mobila.

Pana la obtinerea certificarii se urmeaza mai multi pasi. Prima data se solicita auditul prin depunerea unei cereri, respectiv solicitare de certificare (application). Dupa completarea cererii de certificare FSC se trece la consultare publica si la implicarea factorilor locali pentru un demers cat mai simplu. Daca exista reclamatii pe parcurs sunt rezolvate in termen legal. La final se asigura intreg lantul de certificare, care se intinde de la exploatarea maselor lemnoase la cumparatorul final.

 

Certificatul forestier poate fi si el de mai multe tipuri si trebuie specificat la inceput ce tip se doreste. De exemplu, avem certificatul FSC 100%, pentru produsele care au standardul de management responsabil FSC, certificatul FSC Controlled Wood, pentru acele produse forestiere ce vin din zone cu procesari controlate. Mai avem si un certificat FSC Mix pentru produsele forestiere provenite din zone cu procesari controlate, sau FSC Reciclat pentru material lemnos reciclat pre- sau post consum. E bine sa cunoastem toate acestea inainte de a depune cererea pentru a obtine exact ce avem nevoie.