Una din ingrijorarile la nivel global este ca legislatia in domeniul managementului forestier se aplica in mod inegal, generand astfel aparitia unor situatii in care practicile de exploatare forestiera s-au imbunatatit in anumite regiuni ale globului, insa in alte regiuni, identificate de altfel cu grad de risc ridicat, unde democratia si societatea civila nu au un statut solid, iar actele de coruptie sunt raspandite, nu au fost indeplinite obiectivele de conservare si gestionare sustenabila a padurilor.
In acest sens, principiile și criteriile ce stau la baza certificarii FSC (Forest Stewardship Council®) a managementului forestier, sunt aplicate universal tuturor companiilor detinatoare de certificate FSC, indiferent de tara in care isi desfasoara activitatea. Desi fiecare organizatie certificata ia in considerare realitatile locale, aceasta trebuie sa respecte fara exceptie principiile și criteriile FSC, fapt ce garanteaza robustetea schemei de certificare FSC.
FSC impune cerințe stricte care sa asigure ca managerii de paduri certificate mentin structura, functia, biodiversitatea si productivitatea padurilor pe care le gestionaza. In plus, pentru a evita si a reduce orice forma de degradare a padurilor, FSC solicita proprietarilor si managerilor de paduri sa minimalizeze impactul negativ care poate sa apara in urma interventiilor forestiere.
Activitatea forestiera este gestionata atent prin indicatori de planificare si monitorizare a intervențiilor forestiere, evaluarea riscurilor aferente si evaluarea impactului acestora asupra padurilor.
De asemenea, conform standardelor FSC, nu este permisa despadurirea, conversia padurilor in plantații sau orice alte forme de degradare a ecosistemelor forestiere in padurile certificate FSC. Mai mult, FSC asigura ca masura suplimentara de control, cresterea frecventei de audit in anumite circumstante, pentru controlul riscului de aplicare neconforma a principiilor si criteriilor care stau la baza standardului.
Incepând cu anul 2016, FSC aplica indicatori specifici pentru a raspunde fiecarui criteriu, asigurand consistenta si adaptarea acestora intr-un context specific, in funcție de tara si tipologia padurilor, marimea unitatilor de administrare a padurilor, situatii sociale si ecologice specifice. Acesti indicatori vor adauga o valoare deosebita managementului forestier, in special in cazul tarilor care prezinta un risc ridicat generat de o guvernare deficitara.
Astfel, FSC solicita organismelor de certificare sa dezvolte un sistem complet si eficient de primire si tratare a reclamatiilor, in special in zonele considerate problematice sau zone in care exista o sensibilitate sociala si ecologica cu privire la resursele naturale locale.