FSC

FSC® investigheaza activitatea producatorilor de carbune de lemn (mangal)

Forest Stewardship Council® a efectuat investigații exhaustive in randul producatorilor si comerciantilor europeni de carbune de lemn, in urma afirmatiilor potrivit carora unele companii utilizeaza si comercializeaza in mod abuziv produse necertificate distribuite in ambalaje etichetate FSC.

Pentru a se asigura de integritatea acestor lanturi de aprovizionare, in primavara si vara anului 2018, FSC si Accreditation Services International (ASI) au efectuat actiuni de verificare a tranzacțiilor tuturor companiilor certificate FSC, care comercializeaza sau produc carbune de lemn, prin testarea suplimentara a unor mostre de fibra de lemn din mangalul comercializat pe piata europeana.

Aceasta investigatie s-a desfasurat in colaborare cu Forest Products Laboratory al USDA Forest Service si cu Institutul Thuenen din Hamburg (Germania), unde au fost trimise probe pentru analiza. Aceste teste vor continua pe parcursul anilor 2018 și 2019.

Rezultatele inițiale din 2018 au aratat ca unele loturi contin specii de carbuni din lemn tropical sau subtropical. Astfel, ASI mentioneaza ca aceste produse provin fie de la producatori tropicali certificati FSC cu activitate in tari precum Namibia, Mozambic sau Paraguay, fie din alte surse necertificate. De asemenea, se confirma ca unele specii de lemn apartin unor familii tropicale, care de altfel pot creste si se pot dezvolta si in regiunea mediteraneana a Europei.

In prezent FSC analizeaza rezultatele obtinute in baza tranzactiilor raportate de companiile certificate si urmeaza sa decida cu privire la actiunile care trebuie intreprinse. In cazul in care afirmatiile actuale confirma incalcari intentionate sau in cazul in care masurile de control nu sunt adecvate pentru a preveni acest lucru in viitor, FSC va aplica masuri punitive stricte companiilor identificate in aceasta situatie.

Mai mult, in urma analizei efectuate in anul 2017, FSC a luat ca si masuri retragerea sau suspendarea imediata a  certificarii pentru un numar de 21 companii, pentru care, in urma verificarii tranzactiilor s-a demonstrat faptul ca nu aveau instituite masuri de control adecvate pentru a preveni aparitia fraudelor in lantul de aprovizionare. Astfel, aceste companii au pierdut indiscutabil dreptul de a solicita si de a comercializa produse certificate FSC.

Activitatea de verificare a tranzactiilor permite organismelor de certificare sa verifice in momentul auditului volumul vanzarilor si al achizitiilor in raport cu diferiti parteneri comerciali. Aceasta permite verificarea cu precizie a faptului ca volumele raportate ca fiind achizitonate de o anumita companie corespund volumelor vandute de catre furnizorul sau. In cazul in care acestea nu coincid, exista o mare probabilitate ca acea companie sa fi utilizat produse neconforme standardelor FSC, iar daca neconformitatea este confirmata, compania certificata risca chiar suspendarea sau incetarea statutului de companie certificata conform standardelor FSC.

In plus, in cursul anul un 2018, FSC a consolidat si mai mult verificarea tranzactiilor, solicitand companiilor sa raporteze trimestrial datele cu privire la volumele comercializate.

Modul de verificare a tranzactiilor este cuprins in standardul FSC-STD-40-004 V3-0, lansat in luna aprilie 2017 si implementat pe deplin la nivel global din luna martie 2018. Scopul acestui standard este acela de a asigura consolidarea integritatii lantului de custodie FSC.

FSC investigheaza sistematic tipurile de produse, speciile si regiunile cu risc ridicat si deune eforturi in limitarea volumului de tranzactii necorespunzatoare.

In plus, prin ASI, FSC va monitoriza indeaproape organismele de certificare pentru a se asigura ca toate neconformitatile identificate sunt tratate cu atentie sporita.

Pentru mai multe detalii … Click aici